A B1 blog képes rovataChien-Chi Chang, az örök agglegény

2015. május 17. - Ninon

Nemrég figyeltem fel a tajvani Chien-Chi Chang képeire, amikor a neten böngésztem. Hangulatuk azonnal magával ragadott leplezetlen őszinteségük és emberközeliségük miatt. Nem is csoda, hogy munkásságát többször is díjazták, többek között 1999-ben első helyezett lett a World Press Photo sajtófotó-pályázatán Daily Life, azaz mindennapok kategóriában migrációs témájú képeivel.

Az 1961-ben született Chien-Chi Chang Taipei egyetemén szerezte alapdiplomáját, majd mesterképzésre a bloomington-i Indiana Egyetemre járt. Chang munkáit az emberi kapcsolatok milyensége és az elidegenedés kérdése határozza meg. Nézzétek meg most 3 fotósorozatát!

A Chain (A lánc) című sorozatát egy tajvani elmegyógyintézetben (pontosabban a Lung-Fa Tang Templomban, amelyet buddhista szerzetesek is laknak) készítette, ahol 700 kezelt él, párokba rendezve, egy kötéllel egymáshoz rögzítve. Ezeket a majdnem életnagyságú képeit a 2001-es velencei biennálén mutatták be, majd a 2002-es sao paolo-i biennálén. A képeken szereplő összekapcsolt párok a házasság kevésbé látható kötelékeit láttatják, a művész meglátása szerint. Figyeljétek meg a hangulatokat, arckifejezéseket, illetve hogy a szereplők hol és hogyan helyezkednek el a képeken, egymáshoz képest is! (galéria)

A 2001-es I do I do I do (nagyjából Igen Igen Igen) fotósorozatán tajvani menyasszonyokat és vőlegényeket örökített meg. Ez is inkább egy fricska a házasság intézményének és a hagyományos családi idillnek, ami érthetővé is válik azzal az életrajzi adalékkal, hogy a fotós sosem házasodott meg. (galéria)

A következő fotói 2005-ből Double Happiness (Dupla öröm) címmel a tajvani "üzletágat" hivatottak bemutatni, azaz hogy egymásnak szinte teljesen embereket adnak össze. Ennek a munkának az volt az apropója állítása szerint, hogy megelégelte, hogy környezete folyton meg akarta házasítani. Válaszként bemutatta, miért nem hajlandó a tajvani körülmények között erre. (galéria)

Persze, senki ne gondolja azt, hogy nem értek egyet a házassággal, de ilyen körülmények között valószínűleg Chang oldalára állnék.

Végezetül nézzétek meg Chang kpeiből összeállított videóját, Escape from North Korea (Menekülés Észak-Koreából) címmel, amely személyes történeteket mutat be. Ezeknek az embereknek az elsődleges próbatétel elhagyni országukat, utána következik csak, hogy egy másik országban, jelesül Kínában, új életet kezdjenek. (a video kattintás után már indul is)

http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=CMS3&VF=MAGO31_10_VForm&ERID=24KL53ZLJS

Ha tetszettek Chien-Chi Chang munkái, nézzetek utána a Magnum Photos honlapján is!

(képek forrásai: magnumphotos.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1foto.blog.hu/api/trackback/id/tr167468606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.