A B1 blog képes rovataÉlet a bódévárosban

2015. június 15. - Tardosj
s14.jpg
A magyar határhoz és Kassához is közel fekvő szlovákiai kisváros, Szepsi (Moldava nad Bodvou) lakossága nagyjából fele részben szlovák, felében magyar. A település szélén fekvő cigány telepen mintegy nyolcszázan élnek nyomorúságos körülmények között. Két romokban álló panelház, megszámlálhatatlanul sok bódé és két közelmúltban épült komfort nélküli sorház alkotja a telepet (utóbbiakban a városból kilakoltatott romák laknak). A telep lakói - három kivétellel - mindannyian munkanélküliek, a gyerekeket éppen ezért nem veszik fel óvodába - mondja a szintén innen származó Irma Horváthová szociális munkás, aki iskolaelőkészítő foglalkozásokat tart a kicsiknek egy ide telepített konténerben. Óvodába csak azok járhatnak, akiknek a szülei mindketten dolgoznak. 
A gyerekek a konténerben tanulnak egy kicsit magyarul és szlovákul, mert a családok otthon cigányul beszélnek. Mégpedig a Magyarországon már csak itt-ott beszélt kárpáti cigány nyelvjárásban, a mi "magyarcigányaink" régi nyelvén. Aztán mindannyian magyar iskolábs15.jpga iratkoznak be. Nagyjából nekik köszönhető a magyar iskola működése (beiratkozáskor néhány eurós támogatást kapnak a magyar kormánytól), mert a helyi "szlovmagyarok" egyre inkább a szlovák alapoktatást preferálják. 
Szepsi város önkormányzata most döntést hozott a telep, ahogy itt mondják: tábor, felszámolásáról - írta nemrég a Népszabadság. Nem, nem költöztetik egészséges szociális lakásokba a családokat, egyszerűen ledózerolják majd a telepet, és az itt élőket szélnek eresztik. (Történt ilyen már Magyarországon is, amikor Molnár Oszkár edelényi polgármester lebontatta a "Dög tér" nevű cigány telepet.)
Ebben a bódévárosban élni, gyereket nevelni - embertelen élet. De mi lesz a romákkal, ha innen is elűzik őket? 
A huszadik század huszas éveiben - alaptalanul - emberevéssel, kannibalizmussal vádolták meg a szepsi romák elődeit. A közelmúltban többször is megtámadták, végigverték a telep lakóit a rendőrök. Most az utolsó menedéket veszik el tőlük.

 

s17.jpg

s1.jpg

s13.jpg

s2.jpg

s3.jpg

s4.jpg

s5.jpg

s6.jpg

s7.jpg

s8.jpg

s9.jpg

 

Hell István riportja

A bejegyzés trackback címe:

https://b1foto.blog.hu/api/trackback/id/tr147545614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökönrúgott Feleségek 2015.06.16. 18:59:01

ahogy elnézem, az egészséges szociális bérlakások éveken belül a képen látható épületek sorsára jutnak (lsd. Kassa "híres" lakótelepét fent a domboldalban)

Semper Fidelis 2015.06.16. 19:10:53

A sok szemetet meg biztos az űrlények szórták szét...

Tökönrúgott Feleségek 2015.06.16. 19:16:25

@Semper Fidelis: a szőrgalléros ott figyel minden harmadik képen :) bezzeg a kis purdék :( van olyan kép, ahol le se kell húznia a (nemlétező) cippzárt egy pipihez :(

Tökönrúgott Feleségek 2015.06.16. 19:19:01

a 10. kép, komolyan, mint egy atomtámadás után. ezt anno így adták oda nekik az önkormányzattól, mert az egy kissé gáz :)

micsoda? 2015.06.16. 20:43:18

A bevándorlók nyomorúságát nézzük, miközben az erdőtől nem látjuk a fát. Szégyen ez EU!

szaza 2015.06.17. 01:17:38

Azt nem értem, hogy miért nem tudják maguk körül legalább tisztán tartani a környéket....?? Amikor az ilyen körülmények között "vergődők" képeit látom -csak felbosszant a nemakarás és a lustaság. Bárhol a világon nézem, mindenhol megvan ez a réteg. Ez nem nemzetiségi és bőrszín függő.
Az, hogy valaki felöltözzön normálisan és hozzááljon munkához ahhoz nem kell fehér embernek lenni. Vice versa.
Az meg, hogy nincs munka a telep környékén: és akkor mi van? Sokan közülünk elköltöztünk több ezer kilométereket és új nyelvet tanulva is képesek vagyunk megbízható munkaerővé válni. Megjelenni munkára időben és teljes odaadással végezni amit kell és előbbre lépni.

apanna 2015.06.20. 18:57:32

Hol van az EP liberális tábora ilyenkor?

forei · https://picard.hgo.se/~GERVAJ01/Toreky/index.html# 2016.12.28. 08:24:00

@Semper Fidelis: számtalan lehurrogást, szidást, rasszista jelzőt kaptam érte, de újból megkérdezem: a sajnálatos szegénység velejárója a kosz és a szemét, vagy csak nincs igény a tisztaságra ?
süti beállítások módosítása