A B1 blog képes rovataAz alkotásban lévő maceszt szabad megenni

2015. október 01. - Tardosj

Lajtai Péter a magyar művészvilág bizonyára egyik legszínesebb, legkalandosabb életű személyisége. Na, nem mintha a képek megítélésénél sokat számítana, hogy alkotójuk hány országban élt, mi mindent csinált. De azért szép pályaív, a pesti Halász Péter-féle színház után, galéria Antwerpenben, New Yorkban, Párizsban. Ahogy egy interjújában fogalmazott: „Gyakran Antwerpenben reggeliztem, Párizsban ebédeltem, Londonban vacsoráztam.”

Persze biztos, egy-egy alkotásban sok minden benne van. Hogy pontosan miként fejthető meg mindez a képeket nézve, persze más kérdés.

Lajtai Péter a minap nagyszerű lakásgalériát avatott – egyben ez a Pető Fanni Galéria bemutatkozása is – az egyszerűség kedvéért saját, nagyméretű képeiből. A régi pesti házban lévő, ügyesen felújított lakás-galériájában különösen jól mutattak ezek a képek.

A megnyitón Martos Gábor, a Múzeum Cafe főszerkesztője a pesti múltból az akkori Népköztársaság úti Fiatal Művészek Klubját emelte ki, mint olyan helyet, ahol Lajtai már korán megismerkedhetett a művészi szabadsággal.

Az évek jöttek-mentek, a galériákat eladta, visszaköltözött Pestre, s itt már alkotó művészként kezdett új életet.

Lakásgalériája a város egyik fontos pontja lehet hamarosan.

Mi szóltunk.

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0012.JPG

Pompás galériát rejt a régi ház

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0040.JPG

Lajtai Péter, Jerger Krisztina művészettörténész és Fehér László festőművész

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0049.JPG

Az egyik nagy mű

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0056.JPG

Lajtai Péter

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0059.JPG

Martos Gábor, aki szerint itt nem fogjuk falat a rugdosni

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0062.JPG

Török Ferenc filmrendező

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0064.JPG

Pető Fanni, a galéria névadója :-)

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0071.JPG

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0089.JPG

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0101.JPG

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0103.JPG

Egy kis előadás a képekről

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0108.JPG

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0115.JPG

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0136.JPG

Zene is volt ám

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0141.JPG

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0158.JPG

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0161.JPG

Fegya éppen Szinetár Dórának udvarol

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0006.JPG

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0012_1.JPG

Az alkotás alatt a macesz igazi és szabad megenni

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0016.JPG

lajtai_peter_verniszazs_dsc_0067.JPG

MTI a cuccról:
Helyreállítás - Lajtai Péter kiállítása a Pető Fanni Galériában

Budapest, 2015. szeptember 17., csütörtök (MTI) - Lajtai Péter utóbbi néhány évben készült munkáiból mutat be válogatást Helyreállítás/Recovery címmel szeptember 21-től a Pető Fanni Galéria.
Lajtai Péter monumentális méretű munkákat alkot az absztrakt gondolkodás, a monoteizmus, a természettel és az emberi érzelmekkel való visszaélés, a nagy politikai fiaskók, a csonka emberiesség és a kulturális metszéspontok témáiban. Tárgyinstallációi és térplasztikái a szabad értékválasztás és az erőszakos ideológiák ellentmondásait ábrázolják - olvasható a galéria MTI-hez eljuttatott közleményében.
A kiállításon tíz nagyméretű és néhány kisebb alkotással találkozhatnak az érdeklődők. Önarckép örömre és szomorúságra című képén mellkasszőrzetét használja önarcképként, Teljes személyes vonalkódom című munkájában önéletrajzát fogalmazza műtárgyba, az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára pedig az Expresszív Német Erdő című nagyméretű munkájával emlékezik.
Az 1910-es évek expresszionista stílusában vizionálja a 20. század szörnyűségeit, ebbe a sorba tartozik a Szép a fekete című 70 darabos kompozíció is, amelyen a kis világos részek szépsége átsugárzik a képet meghatározó nagy feketékre.
Emblematikus a Zárva című munka leeresztett és lelakatolt redőnye is, amelyen fényesen világít az OPEN neon felirat, vagy a szomorúan kritikus kompozíció, a Műanyag Harmónia, amely a szépséget és a harmóniát elhasznált plasztik csomagolóanyagokból állítja össze.
A Jó és a Rossz tudás fája című munkán a fa feketéje keveredik a táj színeivel, ahogyan a művész szerint a bűnbeesés óta keverednek a jó és rossz megítélésének szempontjai az emberek fejében.
Lajtai Péter 1949-ben született Budapesten, 1972-től 2004-ig Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban élt. 2004-ben költözött vissza a magyar fővárosba, azóta itt él és alkot.

A kiállítás a VI. Jókai u. 28-ban látható smile hangulatjel

A bejegyzés trackback címe:

https://b1foto.blog.hu/api/trackback/id/tr257878636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.