A B1 blog képes rovata



Miért nem mosolygott senki a régi fotókon?

2015. október 07. - PilarT

Ha láttatok már igazán régi portréfotókat, biztos nektek is feltűnt, hogy ezeken a képeken soha sem mosolyognak az emberek. De vajon miért? Kizárt, hogy a múltban mindenki rosszkedvű lett volna. De akkor miért nem mosolyognak a képeken?

lab-fam_1.jpg

Utánajártunk, és több magyarázatot is találtunk.

1. Hosszú exponálási idő

A mosolyok hiányára az egyik gyakori magyarázat a hosszú exponálási idő. A fényképezés kezdeti szakaszában ugyanis elég sokáig kellett mozdulatlanul állni a kamera előtt, mire az elkészítette a fotót. Ha valaki megmozdult, a fénykép homályos lett. Egy semleges arckifejezést pedig könnyebb volt hosszú ideig mozdulatlanul fenntartani, mint egy vigyort.

Ez az elmélet azonban csak a fényképezés legelső szakaszában állná meg a helyét. Az 1900-as évektől már voltak olyan kamerák, amelyek, igaz, még mindig lassúak voltak, de nem annyira, hogy ne lehetett volna mosolyogni.

sadmen_0.jpg

2. Mint egy festmény

Egy másik elmélet szerint a korai fotózást erősen befolyásolta a festészet - ahol ugye szintén nem volt jellemző a mosolygás. Ma a fotózás lényege legtöbbször az, hogy életünk egy pillanatát örökítsük meg.

Régen azonban nem a pillanat elkapása, hanem egy személy szinte időbe fagyott bemutatása volt a lényeg.

4yearoldgirl_0.jpg

3. A halottak halhatatlansága

Ma egy fénykép (például Facebook-profilkép) célja általában az, hogy mindenkinek megmutassuk, milyen jól nézünk ki. Régen azonban a fénykép nem erre szolgált, sokkal inkább emlék volt. Ezért is terjedt el a halál utáni fényképezés szokása. A családok sok esetben csak egy szerettük halála után készíttettek közös képet, hogy így őrizzék meg emlékét.

Az pedig evidens, hogy miért nem mosolygott senki egy ilyen fotón.

postmortemphotograph_0.jpg

4. Rohadó fogak

Egy további feltételezés szerint a rothadó, hiányos fogsorok is okozhatták a fénykép-mosolyok hiányát. Simán előfordulhatott, hogy a portréalanynak nem voltak a legjobb fogai, ám ez valószínűleg senkit nem riasztott volna vissza a mosolygástól, hiszen akkoriban szinte mindenkinek hiányos és ápolatlan volt a fogsora.

Arról nem is beszélve, hogy mosolyogni csukott szájjal is lehetett volna.

5. Lenézett mosolyok

A legvalószínűbb elméletnek az tűnik, hogy régen a mosolygásról egészen más véleménnyel voltak mint manapság. A viktoriánus korban tényként kezelték, hogy csak a szegények, az erkölcstelenek vagy a részegek vigyorognak (az életben és képen egyaránt). Az 1800-as években tehát elképzelhetetlen volt, hogy a felsőbb társadalmi osztályok tagjairól mosolygós fénykép készüljön.

oldphotofrowning_0.jpg

Jó példa erre a humorista Mark Twain is, aki szintén nem engedhette meg magának, hogy igazi személyiségét felfedje a fényképezőgép előtt:

„A fénykép a legfontosabb dokumentum, és hát így nincs annál rosszabb, mint egy ostoba, bolondos vigyorral a szánkon lekapva, megörökítve megmaradni az utókornak.”

marktwainfunnyguy_0.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://b1foto.blog.hu/api/trackback/id/tr817911138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.10.08. 23:10:47

szerintem azért is mert akkor még nem voltak szélsőliberálisok, tehát nem volt ok sem a vidámságra

Flúgatlan 2015.10.08. 23:25:23

Még egy "elmélet": kinek van kedve fekete-fehér képen mosolyogni? OK, hogy pontosan őrzi a vonásokat, de nem túl jó a hangulata a színek nélkül.

Babits azt hiszem, ezt a hangulatot örökítette meg a fekete-fehér mozgókép kapcsán "Fekete ország" c. versében.
( www.hotdog.hu/ormy-pversei/egyeb-kedvencek/babits-mihaly-fekete-orszag )

Persze, ez csak egy foteltudományos tipp.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2015.10.08. 23:27:32

Ne haragudjatok, de milyen forrasbol vettetek a rothado fogas pontot? Tapasztalatbol mondom, nem voltak olyan fogaik mint amilyeneket az emberek elkepzelnek.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.10.08. 23:43:21

Nem kell túlcifrázni, komoly ember komolyan néz, nem röhögcsél, mint egy hülye tini, ennyi. Sok embernek egyáltalán nem áll jó a vigyorgás a képen (ráncosabbá teszi az arcot), főleg ha életében amúgy sem egy mosolygós típus. Lehet ilyenkor csíííííízt, vagy vízibiciklit mondatni vele, de ettől csak erőltetettebb lesz az egész. Az idióta usákoknál divat az idióta ábrázat, mer' hogy sugározni kell a jókedvet, még ha nincs is. Persze, komoly ember ott is komolyan néz a gépbe.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2015.10.09. 00:06:16

@sEm: milyen tapasztalat? éltél az 1800-as években?

A lófa szára 2015.10.09. 06:14:07

@bestpixel: Egyetértek. Lásd, Lézer János.

Terézágyú 2015.10.09. 07:38:57

@bestpixel:
Ott a pont.

És igen én is éppen erre gondoltam, amire @sEm: biztos, hogy ANNYIRA rosszak voltak a fogaik az embereknek???? Vagy csak mi, a "háromhavonta fogorvoshoz járó" emberek gondoljuk annak????

TBal 2015.10.09. 07:49:29

@bestpixel: "Nem kell túlcifrázni, komoly ember komolyan néz, nem röhögcsél, mint egy hülye tini, ennyi."
Például Albert Einstein?

Nand 2015.10.09. 08:19:40

Nem volt még divatba' az amerikai "keep smiling"

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.10.09. 09:07:16

@TBal: Például. Őróla is csak egy vigyorgós fotó híresült el, az is csak azért, mert hülyén néz ki/viselkedik rajta. Itt pl. hány képen vigyorog: en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein ? Egyen sem.

Peetee 2015.10.09. 11:23:38

@sEm: Már elnézést, de Te éltél ~120 évvel ezelőtt, jártál több kontinensen ebben az időben, és tisztán emlékszel az emberek fogazatára, ápoltságára?!...vagy honnan van saját tapasztalatod? ...tényleg érdekel!!!

Fermentátor · http://fermentator.blog.hu/ 2015.10.09. 13:09:19

@Peetee: Ugyanezt a kérdést persze a cikk szerzőjének is fel lehet tenni.
Meglehet, 100, de inkább 150 éve kezdetlegesebb volt a fogápolás, de tény, hogy nem voltak úgy elterjedve a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek, de a cukros üdítők sem.

Peetee 2015.10.09. 16:33:25

@Fermentátor: Nem, mert ő teóriákat állított sorba, Te pedig azt mondtad, hogy saját tapasztalatból tudod. A cukorral kapcsolatosan egyetértünk, de ez is csak 1 teória.

paráznabillegető 2015.10.09. 17:38:17

ugyan mi vicces volt 120 évvel ezelőtt?
sehol egy cicás videó, csúnya kasztrendszer világszerte, háborúk, betegségek, nélkülözés, reménytelenség, kilátástalanság, butaság mindenhol...

jé, a cicákat leszámítva, pont mint most! :D :D :D
meg a mosolyt, ja.

Fermentátor · http://fermentator.blog.hu/ 2015.10.09. 19:31:07

@Peetee: Nem beszéltem saját tapasztalatról. Valakivel összekeversz. Másrészt posztoló valóban teóriákat írt le. De tegyünk különbséget! A posztban a teória nem az volt, hogy rosszak voltak a fogaik 150 éve az embereknek, hanem az, hogy a rossz fogak miatt nem mosolyogtak a fényképeken.

A kommenttárs pedig, aki saját tapasztalatra hivatkozott, miért ne mondhatna igazat? Lehet, hogy nem tette. De mi zárja ki? Nem kellett neki ahhoz ott élnie, hogy legyen tapasztalata az akkori fogakról. Van olyan foglalkozás...

Alick 2016.08.25. 19:12:54

Mona Lisa, mint ellenpélda... :)

-JzK- 2017.04.22. 22:12:15

Egy idézet:

www.katolikus-honlap.hu/1301/papa2.htm

"A zsinati egyház egyfolytában mosolyog, így mutatja, hogy „mennyire el van ragadtatva ettől a világtól”.
Maeßen atya mesélte, hogy régen, ha egy pápa vagy egy politikus észrevette, hogy filmezik, azonnal komoly arcot vágott, még ha előtte mosolygott is. Ma ez pont fordítva van: a pápának, a főpapoknak, a politikusoknak, ha nem látja őket senki, gondterhelt, „savanyú” az arcuk, de ahogy rájuk irányul a kamera, azonnal mosolyogni kezdenek. A nyilvánosság előtt csak nevetgélni szabad, azt mutatni, hogy mennyire jól megy minden."

Van ennek egy modern nivelláló-demokratikus vetülete is: mosolyogsz, azaz egyenlő vagy, nem lehetsz kiválóbb. Légy laza, komolytalan, keep smiling.