A B1 blog képes rovataRejtélyes ágyú a Gázgyárban

Persze, nem is, csak Canon gép, de ez nem olyan kattintékony

2015. november 10. - Tardosj

Van egy jó városi játék, hogy aszondja a közönségtől elzárt helyekre kell belógni és ott fényképezni. (Vannak, akik apróbb használati tárgyak eltulajdonításával is foglalkoznak ilyenkor, de arról majd rendőrségi rovatunkban.)

Szóval, ki kell találni egy lehetőleg romlásnak indult, de egykor mégis érdekes épületet, amely megmozgatja a klikkelők fantáziáját, aztán uzsgyi.

Lehet ez bezárt pártház a néhai Köztársaság téren (a tér és a köztársaság is néhai mostanában), MÁV székház az Andrássyn, kórház a Bajza utca sarkán, vagy az éppen az ingatlanspekuláció áldozatául eső klasszicista ház a Belső-Erzsébetvárosban. Mindennek csak a fantázia és a merészség szab határt.

Nos, ez utóbbi kettő is megspórolható, sőt, némi uzsonna is megnyerhető, ha pl. valaki van olyan jó fej és kitalál helyetted egy ilyen photo-oppot, aztán bevesz csapatba.

Legyen ez most a Canon, ami mindenféle fényképezőgépeket gyárt és minden héten egy újfajtát. Na, és ezt most legutoljára a Graphisoft park melletti egykori gázgyár, romantikusan elhagyott, lepukkadt, posztindusztriális díszletei között mutatta be.

A fényképezőgép a camera obscura óta nem sokat változott, mondjuk ezeken a gépeken kicsit több a gomb és a tekerentyű, de ettől a már-már mellékes apróságtól tekintsünk el, mert képet azért egy olyan megrögzött nikonos, mint én is tud velük csinálni.

Ezekből a cuccokból van egészen aprócska, amit zsebre tudsz vágni, meg olyan, amihez már egészen nagy zseb szükségeltetik. Ha végighallgatod, hogy mit tudnak, akkor az az érzésed, hogy te már nem is kellesz ehhez. A gép szépen keres egy mosolygó kisgyereket piros labdával játszó kutyával, lefényképezi, méretre igazítja, feltölti a Facebookra, majd lájkolja és automatice párdicsérő kommenttel látja el, neked kb. semmi dolgod ezzel az egésszel.

Na jó, ez azért így publicisztikai túlzás. Mert nem mindegy, mikor és hol exponálsz. Meg mire szerelték azt az exponáló gombot. 

Mert még a legokosabb fényképezőgépnek sem jut eszébe magától, hogy behatoljon a volt gázgyár - amúgy marha nagy - területére és ott körbe-körbe fotografáljon. Nem úgy, mint nekünk, akiknek ezzel régi vágya teljesült. Kipróbáltunk pár cuccot, megnéztük, hogy hol készült a gáz és hogy mit tesz az enyészet. Nyomkodtuk a gombokat, aztán ez lett belőle.

Tanulság: a Szmena és a Forte film óta sokat fejlődött a világ, de több jó kép ma sem készül valahogy.

(Itt megdől a marxi tétel a mennyiség és minőség dialektikájáról – de ez egy Powershot GX 9 esetében messzire vezetne.) Az kétségtelen, egy kis technikai remekművel, mint ezek a Canonok, mégiscsak úgy érezzük magunkat, hogy rajtatartjuk a kezünket az élet ütőerén.

Különben is, ki látott már japán turistát Szmenával?

Úgyhogy nagyon jó, hogy e túrán készült képekkel igazolhatom: a fejlődés a fotóiparban is megállíthatatlan. A városi gáz meg már sehol nincs.

canon_gazgyar_img_9459.JPG

A bejáratot a "Tilos az átjárás" tábla segíti meglelni. Itt lakott Malacka egyik nagybátyja egyébként

canon_gazgyar_img_9583.JPG

Nem, nem a klerikális reakció egy újabb hídfője, hanem a kátránymosó volt itt.

canon_gazgyar_img_9487.JPG

Egykor itt szorgos munkáskezek készítették a gázt. Ma kisegerek otthona

canon_gazgyar_img_9494.JPG

Itt tekinthető meg a kilátás

canon_gazgyar_img_9506.JPG

Itt amúgy pucér lányokat jó fotózni, de azokat persze nem hoztak

canon_gazgyar_img_9509.JPG

Így néz ki egy fényképezőgép, avatott kézben

canon_gazgyar_img_9520.JPG

Különösen a geometrikus alakzatokat tessék megfigyelni a képen. Ezt tudja a Canon

canon_gazgyar_img_9540.JPG

Ez olyan nagy ám a valóságban, hogy ha egy gyufaskatulyát tennénk mellé, az nem is látszana. Különben is, ki az a hülye, aki gázgyárban gyújtogatna

canon_gazgyar_img_9555.JPG

Itt aztán lehetett kapcsolgatni

canon_gazgyar_img_9566.JPG

Csinos darab

canon_gazgyar_img_9572.JPG

Persze a laptopodban már nincs ilyen, mi?

canon_gazgyar_img_9579.JPG

Ez csak a látvány végett

canon_gazgyar_img_9593.JPG

Itt lehetne egy jó kis valamit csinálni. Például kiállítást fotóknak

A bejegyzés trackback címe:

https://b1foto.blog.hu/api/trackback/id/tr608068574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.11.11. 17:16:21

"Szóval, ki kell találni egy lehetőleg romlásnak indult, de egykor mégis érdekes épületet, amely megmozgatja a klikkelők fantáziáját, aztán uzsgyi."

Ezek a területek le vannak zárva, mint pl.a Gázgyár is. Oda csak engedéllyel lehet bemenni. Tehát nem csak az ilyen lezárt helyeken talált tárgyak elvitele számít bűncselekménynek, hanem a helyre való behatolás is! Az ugyanis magántulajdon, nem véletlenül vannak ezek lezárva. Úgyhogy ne reklámozd már ezt a tevékenységet (ami önmagában is bűncselekmény, ugye)!

Ja, és ha már egy sajtótájékoztatón fotóztál néhányat, érdemes lett volna a gépekről is szót ejteni, erről szólt (volna) ez egész!