A B1 blog képes rovataEgy titokzatos hely: a parfüméria

2015. december 26. - Ninon

Az Indexen olvastam a napokban Minya Viktória történetét, aki bekerült a Francia Parfümőrtársaság tagjai közé, az illatok világában való munkája elismeréseként. Ez valóban nem akármilyen dicsőség, hiszen ez egy kis létszámú és eléggé zárt közösség, amelyben ráadásul a férfiak képviseltetik magukat nagyobb számban. Innen is gratulálunk Viktóriának, további eredményes munkát kívánunk neki!

A poszt innen indult: amikor megláttam, hogy Minya Viktória Grasse-ban tanulta ki a mesterséget, fellelkesedtem: ott én is jártam, plusz volt szerencsém meglátogatni és körbejárni a Galimard Parfumerie-t. Ezt a 2008-as emlékemet szeretném most megosztani veletek, hogy egy kicsit ti is bepillanthassatok a parfümkészítés kulisszái mögé (a képek természetesen nem tökéletesek, de a lényeget megmutatják).

imgp0390.JPG

Jean de Galimard 1747-ben hozta létre ezt a parfümériát. Eredetileg kesztyűk illatosításához gyártott különböző illatokat, ebből nőtte ki magát a parfümgyártás. Még a 18 .században is a testszagok elfedésére használták a parfümöket, hiszen nem igazán volt szokás a rendszeres tisztálkodás (XIV. Lajos például négy év alatt egyszer fürdött).

A gyárban az illatos keverékeket a mai napig hagyományos módon készítik: lepárlással, azaz a növényekből desztillációval olajokat vonnak ki, gőzfejlesztő üstbe zárva. A folyamatot ilyen rézüstökben és -edényekben viszik véghez. Ez komoly kémiai tudást is igényel, a jó szaglás és érzék nem elegendő.

Az így kinyert aromákat üvegfiolákban tárolják, gondosan ügyelve arra, hogy ne "szökjön", ne vesszen el az illatanyag. Valóságos laboratórium ez a hely!

Így néznek azok a virágszirmok, amelyeknek az esszenciák kinyerésének legősibb módjával, kivonással "csapolják le" az illatát: amikor az illóolajat valamilyen oldószer, például olaj vagy zsír segítségével kapják meg.

Grasse környékén termesztik az ott készülő parfümök alapját képező növényeket, a jázmint, rózsát, levendulát, narancsvirágot és tubarózsát. A provence-i tájakról is ez jut először eszünkbe: hatalmas és színpompás virágmezők, dimbes-dombos terepeken. A virágok leszedése precíz és kitartó munka, nem mindegy ugyanis, hogy melyik napszakban gyűjtik be azokat, ez meghatározhatja a később kinyert aromát: a jázmint például hajnalban kézzel kell leszedni, amikor a legintenzívebb az illata.

imgp0369.JPG

A témához javaslom elolvasni és megnézni A parfüm című történetet (Patrick Süskind tollából), amely érzékletesen mutatja be eme szakma szépségeit, nehézségeit és csodáját.

források: Voilà blog (ahol Grasse-ról olvashattok bővebben) és Kaleidoscope (ahol a parfümgyártásban mélyedhettek el)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1foto.blog.hu/api/trackback/id/tr128199872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.