A B1 blog képes rovataLefejezett portrék - a viktoriánus kor morbid humora

2017. május 04. - PilarT

A fej nélküli portrék készítése igen elterjedt volt a viktoriánus korban. Az elsőre horrorisztikusnak tűnő fotózási technika mögött azonban nem gyilkosságok álltak, hanem csak az akkori emberek morbid humora.

A 19. században a fényképezés megjelenésével a kor embere igyekezett minden lehetséges módon kihasználni az új technológiát, ami mai szemmel nézve igen bizarr eredményekhez vezetett. 

Korábban már írtunk a viktoriánus kor furcsa fotózási szokásairól, például arról, hogy a képeken sosem mosolyogtak, gyakran halottakkal fotózkodtak, illetve bizarr bútordarabnak öltöztek be egy-egy jólsikerült gyerekportré érdekében.

Bár akkoriban Photoshop még nem létezett, nagyjából a fényképezés feltalálásával egy időben elterjedtek a különböző fotómanipulációk, fotómontázsok is. Ebből nőtte ki magát a lefejezett képek divatja, amelynek célja - másra nem tudunk gondolni - a szórakoztatás volt.

A legtöbb ilyen fotón a fej visszakerült a képre, csak éppen nem oda, ahova való, hanem adott esetben az ember saját kezébe, tálcára, vagy éppen egy botra tűzve. Akadtak azonban olyan fotók is, amelyen a kedves férj tartotta kezében a felesége levágott fejét.


 

 

 

 

 

 

 

Forrás: www.the-line-up.com, jammer.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://b1foto.blog.hu/api/trackback/id/tr5212452387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CoolKoon 2017.05.04. 19:47:23

Mondjuk némelyiken látszik, hogy ügyetlen volt a retusáló, de a legtöbbjük kimondottan ügyes. Eléggé morbid mondjuk, szó se róla...

lutria 2017.05.04. 21:54:15

Vajon ezeken a képeken az alanyok maguktól kérték hogy ilyen fejlevágós képek készüljenek róluk-pl.az első képen lévő idős párról elég nehéz elképzelni hogy röhögve mentek volna a fotóshoz hogy az majd milyen poénos képet csinál róluk mert mindenképpen kell nekik otthonra olyan-vagy a fotós némelyiknek csak esetleg az engedélyük nélkül adta a kezükbe a fejüket reklámcélból?

The man without a nickname · http://www.imdb.com/title/tt0107501/ 2017.05.04. 22:46:18

@lutria: A 19. század nem éppen a szépelgő emberi jogokról volt híres, így erőteljesen kétlem hogy bármiféle engedélykérés történt.