A B1 blog képes rovataVidámparkban készült divatfotók a Kádár-korszak szupermodelljeiről

2017. május 27. - PilarT

18692.jpg

Az alábbi hangulatos képeken a '60-70-80-as évek sztármanökenjei a körhintán és a ródlin pózolva mutatják be a kor legdivatosabb ruháit.

A vidámság és a divat talán az utolsó dolog, ami eszünkbe jut a Kádár-korszakról. Ugyanakkor tény, hogy abban az időben is öltözködtek, illetve szórakoztak az emberek (már amennyire a rezsim engedte), és természetesen készültek divatfotók is.

Az alábbi archív felvételeket a Fortepan gyűjteményében találtuk. A képek 1962-ben készültek többek közt Fekete Klári és Katona Mari manökenekről, akik ekkor még pályájuk elején álltak.

18551.jpg

Fekete Klári manöken

18552.jpg

Manökenek a ródlin

18691.jpg

Pózolás a céllövöldénél

18693.jpg

Divat és körhintán

18694.jpg

Katona Mari manöken a körhintán

Katona Mari modell, sztármanöken az 1970-es és az 1980-as évek egyik nagy kedveltje volt. Manöken volt a Kézműipari Vállalatnál, de modellként részt vett a divatszakma legrangosabb eseményein, a legnagyobb divatbemutatókon külföldön és belföldön egyaránt.

96425.jpg

18699.jpg

Borbás Mari manöken

96426.jpg

Fekete Klári manöken

Fekete Klári az 1970-es, 80-as évek kifutóinak egyik sztármanökenje. Címlapokon, heti- és havilapokban egyaránt szerepelt. A Kézműipari Vállalat manökenje volt, de részt vett nagy divatbemutatókon külföldön és belföldön egyaránt.

Fotók: Fortepan

A bejegyzés trackback címe:

https://b1foto.blog.hu/api/trackback/id/tr5512542079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandigyerek 2017.05.28. 07:57:44

Gondolom a poszter a rendszerváltás után született, azért írkál hülyeségeket...

éljen a párt 2017.05.28. 08:08:46

"A vidámság és a divat talán az utolsó dolog, ami eszünkbe jut a Kádár-korszakról" Fenét. Volt ott vidámsá is és divat is. A poszt szerzője alighanem már a Kádár-rendszer után született vagy nagyon a végén volt kicsi gyerek.

A csapos közbeszól 2017.05.28. 08:22:43

Fiúk olvasni és értelmezni azt ami le van írva.

"A vidámság és a divat talán az utolsó dolog, ami eszünkbe jut a Kádár-korszakról" Itt az utolsón van a hangsúly. És azért lássuk be még mindig vannak dolgok amire nosztalgiával gondolnak sokan

informatikusnal nincs butabb leny 2017.05.28. 09:05:27

@A csapos közbeszól:

Nem aranyapám, ez nem azt jelenti, hogy szó szerint az utolsó, hanem azt, hogy a divat és a vidámság nem jellemzője annak a kornak. Ez így összefüggésében értelmezendő. Nehéz nyelv a magyar.

mioporfeszosz 2017.05.28. 09:33:25

A kádár rendszer az a baj ,hogy nem egy homogén történelmi korszak.
Ha felosztjuk "5éves tervekre", akkor úgy lesz egyre inkább víg barakk, ahogy haladunk előre.

50es évek vége: Kivégzések, megtorlás, 56 letörése, a társadalom fizikai megtörése, gumibotozás, terror, bosszú.

60as évek első fele: Kiterjesztett leki terror, titkos szervek megerősítése, kontroll mindenütt, a társadalom "szellemi megtörése", borzalmas szigor, szinte szovjet mintájú világ.

60as évek második fele: A szigor működik, néhány paranoiába hajló hatalom által fűtött őrülettől eltekintve a hétköznapok normalizálódnak, a társadalom "beletörik" a kommunista szinjátékba, kezd kialakulni a "gondolhatsz bármit, de nem mondhatod", kussolj és oké lesz, még mézesmadzag cseppek is jutnak

70es évek első fele: A hatalom bebetonozta magát ,valós lázadástól, destrukciótól már nem tart, elkezd egyfajta fellendülést hozó társadalmi jótevő szerepet felvenni, építkezik, modernizál, fejleszt, módjával engedi a szórakozást, kikapcsolódást, sőt a nagyon burkolt, sokszorosan becsomagolt és kontrollált politizálást, folytott hangú kritikát is.

70es évek második fele: a rendszer tovább lazul, azok akik hasznosak számára, és igazolják, hogy kiváló dolgozó elvtársak, már képességeik és lehetőségeik szerint egészen elviselhető, kényelmes életet élhetnek, lehet gépkocsijuk, választásuktól (és ügyességüktől kapcsolataiktól) függő lakásuk.Vannak minden réteg számára szórakozóhelyek, szabadidős önfeledt kikapcsolódást nyujtó lehetőségek.
Az extrém kirívó nagyon nyilvános viselkedés kivételével minden megengedett. Politizálni már bátraknak, zárt körben lehet, van veszélye, hogy valami tulmozgásos belügyi szerv ránkugrik, vagy haverjaink közti ügynök befúj, és bajunk lesz.
De, ha nagyon kicsikicsikicsi emberkék vagyunk, igazábol zárt körben folytott hangon szidhatjuk is a rendszert, midnenki szidja, az orra alatt. Közben egyre kevesebben vannak, akik tényleg elégedetlenek.

80as évek első fele: A rendszer elkezd a mai kínára hasonlítani, a mindennapi élet kettészakad. A rendszer elkezd nyugatra húzni, már csak gazdasági kényszerből is, miközben a szovjeteknek megfelelés jegyében még megy tovább a verkli, a megfigyelők megfigyelnek, a jelentők jelentenek, a jelszavakat piros molinókra írják. Ezt már nem veszi komolyan senki, az emberek már megszokásból szólítják egymást minden magázódó viszonyban elvtársnak. Megjelenik tömegesen a maszek, a gmk, a rendszer azon kivül ,hogy az "újgadagokon" köszörüli a nyelvát, egy ujjal nem nyul már csak ezért senkihez.
Betörnek a nyugati lapok, a nyugati technika, sokan most látják először, mi van nyugaton, és nem is ideológiailag, hanem azért kezdik utáln ia rendszert, mert azt remélik, nélküle itt is az a "jólét" lenne, mint a hegyeshalom után általános.

80as évek második fele: A rendszer recseg-ropog, a társadalom minden szintján nyiltan bírálják a hátköznapokban,, a nagyon politikai, pártos, hivatalos platformok kivételével mindehol megengedett az ellenzékieskedés, lázongás, hangos szitkozódás, a kihirdetett ideológiák már midnehol csak papiron léteznek, a legdurvábban a hirdetett ideológiával ellentétes dolgokat még valamiféle fedő alatt tudják tartani(pornó, valuta, melegek kérdése, nyugati javak, nyugati kocsik, stb), de megszüntetni, betiltani, ellehetetleniteni már nem.
Létezik és működik az ellenzék, a belügyi szerbek hatalmas kapacitással, űber fontoskodva figyelik és konspirálják őket, bebörtönzésről, perről, kivégzésről már szó sincs.
A társadalom felső 1/3 része egészen jól él, abbol egy felső 1/10 szinte duskál még 5 évvel azelőtthoz vagy a jelen korhoz képest is, hozzáférhető minden, többékevésbé ismert hogy hol és hogyan.
A társadalom átalakulása már szinte teljes, csak még szinleg működik a "szocialista rendszer".

90: A paravánt csendesen feltekerik, a gőzt lecsapolják, már nyilvánosan ki is mondható minden, a rendszernek vége. Nem robbant a nyomás, nem lett románia, nem is lehetett volna, a rendszer fő funkcionáriusai és működtetői nincs mitől tartsanak, a társadalom széles tömegei legfeljebb lenézik vagy megvetik őket, de nincs semmiféle elszámoltató forradalmi hangulat, gyűlölet, az utolsó 10-15évre már nem a sérelmek, hanem az anyagi és szellemi szabadság növekedése a jellemző.

A társadalom politikai érzékenysége alacsony, inkább anyagi természetű, haspolitika, vígbarakk, (mint azóta is), az ideológiák, és a rendszer elején felállított vérterrorgépezet nem érdekel senkit.

Zártak maradnak az ügynökakták, a legnagyobb gaztevők rendelkezdnek a legtöbb kapcsolattal és legjobb lehetőségekkel, félig nyiltan szétlopják az államot, aki kapja marja, átmentenek befolyást ,hatalmat, pozíciót.
De ez már nem a kádár rendszer, hanem a következő 10 év története.

Tudatos Álom23 2017.05.28. 09:48:18

Érdekes meglátás, bár elég nosztalgikus :)

gizmo266 2017.05.28. 10:48:17

@mioporfeszosz: Persze, elnyomták az ellenzéket, ha te a hangos kisebbséghez akartál tartozni, De a Kádár-rendszer igazságosabb volt a társadalom széles tömegeivel szemben, mint a mostani szabad rablást biztosító vadkapitalizmus

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2017.05.28. 12:38:55

@informatikusnal nincs butabb leny: Pont azért kéne értelmezni azt, ami utána van.

@gizmo266: Ja, jó kis élet volt, hagytak mindenkit vegetálni, tök jó. Biztos azért nem volt szabad elszökni.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2017.05.28. 12:39:46

@gizmo266: Ja, a vadkapitalizmust meg ugyanúgy a szocializmus itt maradt funkconáriusainak köszönhetjük.

Gyurikutya 2017.05.28. 18:16:28

@mioporfeszosz: Bocs, de honnan vetted ezeket? Személyes élmények vagy mi a forrás?

nyisztor 2017.05.29. 13:38:25

@informatikusnal nincs butabb leny: A magyar tényleg nehéz, de ez a szerkezet nem Vereckénél jött a Kárpát-medencébe, hanem egy angol kifejezés szó szerinti fordítása. Mint a halálsor, a semmi közepe. Köszönjük az igénytelen szinkronizálásnak, meg az igénytelen (műveletlen) tollforgatóknak.

gizmo266 2017.05.29. 20:37:14

@ColT: Most is mindenki vegetál, de még szarabb kilátásokkal, viszont el lehet szökni nyugatra....

Jakab.gipsz 2017.05.30. 00:39:35

@mioporfeszosz: A lényeget ki hagytad!
A magyaroknak sikerült Marx-Engels urak hülyeségéből, "Kommunista kiáltványából" és a proletár internacionalizmus baromságából ennyit kihozni. viszonyítsd a többi palira vett országhoz a Kádár-izmust. (Á az csak egy vidám barakk volt, és hát az csak gulyás kommunizmus volt.) Bezzeg a haladó nyugat, az igen az demokrácia a javából.
Aztán jöttek a Globális neoliberális agenda korifeusai egy újabb tudományosan kidolgozott, Soros-CEU -us agyrémmel, a nyitott társadalommal, a multikultival, a jog-államisággal, a fékek és ellensúlyok rendszerével, stb.

És ezek állítólag, mind komoly tudományosan kidolgozott társadalom szervezési elvek.

Akinek pedig nem tetszik az kiírja magát a modern demokraták széles táborából, mert rasszista, antiszemita, náci homofób stb.

Most itt tartunk. Ennyi.