A B1 blog képes rovataÍgy látnak a színvak és színtévesztő emberek

2017. szeptember 30. - PilarT

gfb_1.bmp

Ha valakinek normális a látása, akkor az összes színt érzékeli. A színvakok és színtévesztők azonban nem tudnak különbséget tenni olyan színek között, amelyeket az egészséges emberek eltérőként érzékelnek. Az alábbiakban megnézheti, hogyan látják szivárványszínű világunkat a színtévesztők.

Legalul pedig egy megható videót is bemutatunk arról, milyen élmény egy színtévesztő számára, amikor egy speciális szemüveg segítségével először lát színeket. 

1_6.jpg

A színlátás mérsékelten súlyos zavarát az okozza, hogy a színlátás három alapszín rendszeréből egy nem működik vagy hiányzik. A színtévesztés akkor jön létre, ha a csapokból hiányzik az egyik pigment, így a színlátás két dimenzióra redukálódik. Érdekesség egyébként, hogy a színtévesztés nemhez kötötten öröklődik, és főként a férfiakat érinti. 

Protanopia

A protanopiát a piros szín észlelésére képes csapok hiánya okozza. Ebben a típusban a piros szín árnyalatai sötéten jelennek meg. A férfiak körében 1% az előfordulása.

2_7.jpg

Deuteranopia

A deuteranopiát (vagy deuteranomaliát) a zöld csapok hiánya okozza. Ebben a típusban nehéz különbséget tenni a piros és a zöld árnyalatai között. Szintén a férfiak 1%-ánál fordul elő.

3_4.jpg

Tritanopia

A tritanopia a színtévesztés egy nagyon ritka típusa, amiben a kék csapok hiányoznak. A színtévesztések közül ebben látható a legkevesebb színárnyalat.

4_6.jpg

Totális színvakság

A totális színvakság nagyon nagyon ritka, csupán a népesség 0,00003%-át érinti.

5_5.jpg

6_6_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://b1foto.blog.hu/api/trackback/id/tr712894168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.01. 19:53:37

Nézem a képeket, és nem értem, miért azonosak a normal és a protanopia feliratúak.
A végén eszembe jutott, hogy mivel vörösvak vagyok, a Normal képeket pont úgy látom, mint a vörösvakok a protanopia felirattal :)))
Azt hittem, a cikkben megtalálom mit kéne látnom ...

ezneménvagyok 2017.10.01. 20:09:54

Andrass9: De nem is az volt a címben, hogy "Így látnak a normál színlátású emberek"! :-)
(Meg azt nektek ezzel a módszerrel nem is lehetne szerintem bemutatni.)

Viszont érdekelne, hogyan működik az a spec. szemüveg.

2017.10.01. 20:12:55

@Andrass9: furcsa. Én csak annyit tudok magamról, hogy színtévesztő vagyok (piros-zöld talán), de csak a szemészek tesztábráin jön ki, a normál életben max. annyi, hogy bizonyos ruhák bizonyos árnyalatait nem tudom megkülönböztetni. (Leginkább a hasonló árnyalatú barna és zöld)
Közlekedésben, elektronikus cuccok belsejében nincs vele gondom.

nyikk 2017.10.01. 20:29:25

@hullajelölt88: Csatlakozom, bár nálam a zöld-kék határon vannak problémák.Amúgy csak arra volt jó az egész szemvizsgálat, hogy ne kaphassak hivatásos jogsit:))

Duplaxiii 2017.10.01. 20:32:25

Ha ez egy fotós blog, feleslege orvosi kérdésekbe bonyolódni.
Például a színtévesztő normálisan vezethet autót, mert a lámpák kialakítása is meghatározza a jelentésüket. És így tovább.
A színproblémások meg ne dolgozzanak olyan területen, ahol kell a színlátás...

Townsend 2017.10.01. 20:39:23

Színvakság nem korrigálható szemüveggel. A színtévesztésnek is vannak fokozatai. Bevizsgáltattam és én pl. enyhe zöld színtévesztő vagyok. Van jogsim, de hivatásos sofőr nem lehetnék.

Harcászati atompingvin 2017.10.01. 20:49:07

Évről évre felbukkan a neten vagy régebben a nyomtatott sajtóban valami szenzációs írás szegény színvakokról.

Egy probléma van ezekkel: nagyon messze állnak a valóságtól.

Korrekciós szemüveggel csak az eltérő trikromát színlátást lehet a többség színlátásához hasonlóvá tenni. Vagyis azokét, akik szintén háromdimenziós (háromparaméteres) színlátók, tehát - ha kissé eltérően is, de - színpompásan látják a világot.

A dikromátoknak, akik szintén színesben látnak, de csak két színérzékeny receptorral, fizikai képtelenség trikromát színérzékletet létrehozni. Ők egyébként viszonylag kevesen vannak.

A monokromátoknál, akik egyébként rendkívül ritkák, és csak árnyalatokat látnak, mint a fekete-fehér képek, szintén nem lehet trikromát korrekciót elérni semmilyen szemüveggel. Amikor a színvak szót használjuk, erre a nagyon ritka rendellenességre gondolunk. Sajnos, a legtöbben helytelenül ezzel bélyegzik meg a trikromát és a dikromát színtévesztőket is. Olyan érzés, mintha egy tévedésért elmebetegnek titulálnak valakit.

Ezért az ilyen szemüvegek hirdetői erősen túloznak, mikor azt állítják, hogy olyanoknak teszik színessé a világot, akik eddig nem láttak színeket.

Sajnos a színtévesztéssel kapcsolatban nagyon kevés tudással meglepően magabiztos előítéletek keringenek. Valóban nem egyszerű a színlátás fizikája és biológiája, de nem megérthetetlen. Jó lenne, ha olyanok értekeznének róla, akik ismerik az elméleti alapokat. Olyanok, akik megalapozott tudással képesek valós következtetéseket levonni.

qwertzu 2017.10.01. 21:17:48

@post: Az milyen betegség, hogy a deuteranopia és a protanopia képek között nagyon kevés különbséget látok?
@Andrass9: LOL

népszopás 2017.10.01. 21:33:57

⠍⠊⠝⠙ ⠑⠛⠽⠋⠕⠗⠍⠁

]{udarauszkasz 2017.10.02. 10:39:56

@qwertzu: van kulonbseg,de en is keves kulonbseget latok a ketto kozott,pedig nalam a szintesztek rendben vannak.

lorantka_a_gall 2017.10.02. 11:03:16

@qwertzu: Szia!

A protanopia a piros csapok hiánya, a deuteranopia meg a zöld csapok hiánya. A legtöbb képen valóban nincs nagy különbség, de ez a képek spektruma miatt van. Ha megnéznél egy erdei lombozatról készült képet ugyanezekkel a szűrőkkel, akkor mindjárt látszana a különbség.
Az lámpás képen ki kellene hogy jöjjön, de gondolom túl világos a zöld, hogy szépen látsszon a piros helyett a zöld hiánya.

lorantka_a_gall 2017.10.02. 11:06:08

@lorantka_a_gall: szerk:

A ceruzás képen baloldalt alul a sötétzöld ceruzánál látszik, hogy ebben van a leghangsúlyosabb különbség. (amúgy én se látok nagy különbséget a legtöbb helyen, talán a deuteranopiás képek élénkebbek)

tamracz 2017.10.02. 11:15:51

De aki nem szinvak/tévesztő, honnan tudja, hogy mit lát aki nem lát jól?
Aki meg nem látja, el sem tudja képzelni, mit kellene látnia..

metal · http://electric.blog.hu 2017.10.02. 11:38:19

@hullajelölt88: Én hasonlóan vagyok ezzel. A vizsgáló ábrákon egy páron nem látom a szükséges számot, betűt. Az életben meg csak annyit tapasztalok, hogy sötétben, szürkületben nem tudom megkülönböztetni a sötét színeket egymástól (sötétkék, sötétszürke, fekete,..). Mielőtt valaki megjegyezni, hogy sötétben senki, annak mondom, hogy én már akkor sem, amikor egy "normális" látású valaki, még éppen hogy. Gyakorlatilag csak azt kell észben tartanom, hogy sötétben ne válogassam a zoknik párját, mert majd nappal veszem észre, hogy az egyik sötétkék, a másik fekete:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.06. 20:58:31

@Duplaxiii: Abszolut tévedésben vagy! A közlekedési lámpák elhelyezése csak napközben látható. Éjszaka CSAK a fény színe alapján tudsz dönteni!!! Hidd el! 50 éve vezetek balesetmentesen, egymillió kilométeren túl :)

2017.10.07. 09:10:04

@Andrass9: városon kívül, éjszaka, lámpás kereszteződést még nem láttam. Városban meg ott a közvilágítás, arra elég, hogy látni lehessen az egész lámpatestet. De van egy olyanom, hogy önmagában a közlekedési lámpának a fénye is elég lehet ahhoz, hogy lásd, melyik lámpája világít a háromból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.08. 20:37:07

@hullajelölt88: 1, nem vezettél még eleget,
2, látszik, hogy nem vagy vörösvak.
A közvilágítást nem pazarolják közlekedési lámpák megvilágítására :)
Több, mint egy millió kilométer után ÉN tudom, hogy mit látok ... Egyszer mentem át piroson Párizsban, mert az egy iciripiciri kereszt volt, és nem tudtam, hogy olyan is van. Amúgy alapvető hozzáállásom, hogyha nem látom melyik ég (gyakorta előfordul), akkor az nekem piros, és figyelem a forgalmat körülöttem.

2017.10.09. 11:48:29

@Andrass9:
1. Kizárólag bringát vezettem. Jogsim sincs. :)
2. Vörös-zöld tévesztő vagyok.
A közvilágítás visszavert fénye _általában_ elég ahhoz, hogy a lámpatest érzékelhető legyen. És most Budapestről és környékéről beszélek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.11. 21:13:13

@hullajelölt88: 1, akkor értem a nickedet :)
2, Én meg vörösvak. Ég és föld!
A közvilágítás fehér. A zöld lámpa nekem éjjel csak egy másik fehér. A sárgát még csak-csak látom. A pirosat viszont nem ... Én most a fél világról beszélek :)

2017.10.12. 08:03:37

@Andrass9: nem, a nikkem szó szerint értendő :D
A közvilágítás egyébként sárga.
Közlekedési lámpákat, éjszaka, autóból csak akkor láttam, amikor taxival jöttem haza éjszakai riasztás után. Én meg tudtam különböztetni, hogy melyik melyik. Szóval akkor úgy fest, az én szemem nem annyira rossz, de a jogsinál (hivatásos) ezt nem veszik figyelembe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.18. 19:06:00

@hullajelölt88: Most akkor van jogsid, vagy nincs?
Én hivatalosan zöldtévesztő vagyok, mert arra még kaphattam úrvezetőit. Hivatásost biztos nem kapnék, de már nem is kellene. A lényeg az, hogy vörösvakként érdekes az élet. Pl.: Csilipaprikát is termesztek, de a feleségem, vagy a gyerekek kellenek, hogy leszedjék, amelyik piros. Cseresznyefán csak a zöld cseresznyét látom. Mondhatnám tovább, de ez is elég kéne legyen :)

2017.10.18. 19:30:15

@Andrass9: nincs. Amikor akartam, akkor még "úrvezetőit" sem kaptam volna, azt meg tudom, hogy hivatásost a mai napig nem adnak színtévesztőknek, bár nem értem, hogy ennek mi az oka, mivel úgy tudom, hogy nem hivatásost korlátozás nélkül adnak. (nincs olyan, hogy szürkületkor/sötétben nem vezethet)
A tesztábrák nagy részén nem látom amit kéne, de a civil életben ez max. akkor zavart, ha valami fotó színein kellett veszekedni fórumokon. :D
Szürkületkor nem tudom megmondani, hogy egy ruha piros/szürke/barna/zöld, de normál fény mellett nincs sok gondom vele.

delejezoe 2018.02.27. 09:07:00

Hát, sajnos, nemcsak színlátásnak van "mérsékelten súlyos zavara", a cikk is kiérdemli ezen jellemzőket. Főleg, mivel Harcászati atompingvin rávilágított a lyukacskákra - nevezetesen arra, hogy a szemüveggel mit is lehet helyrehozni? Meg aztán az előzetes búvárkodás elvégzése esetén nem lett volna egy kalap alá véve a deutranópia és a deuteranomália (de ha már hibásan egy kalap alá lett véve, akkor miért nem lett ugyancsak hibásan a protanópia és a protanomália? :) ).
A hozzászólások nagyon jellegzetesek. :) Minden színtévesztő ezt mondja, megismerem én a piros labdát, nem keverem a zöld fűvel. :) Miközben ez a kijelentés egyrészt arról szól, hogy a jelenség nevéből visszanyelvészkedtük azt, hogy mit takar, ami súlyos hiba a túlélés esélyeit tekintve, a definícióhoz kell fordulni. :) Másrészt meg olyanon tesztelni, amiről kiskorunk óta tudjuk, hogy milyen színű, nem lehet, hiszen az befolyásol.
Én egyet tudok ajánlani, aki azt hiszi, semmi baja a világgal (és az orvosok merő rosszindulatból nem adnak neki engedélyt valamire), menjen el a szintevesztes.com eljárását csinálja végig (lusta vagyok ott fötörni, de 12 éve az hatezer forint volt, annyit megér), mert a szeánsz végén "próbalencsék alkalmazásával több Colorlite színlátás javító szemüveg hatását kipróbáljuk, és amelyik a legjobb eredményt adja, azzal ismét megnézzük az Ishihara tesztet", de nem az Ishihara a lényeg, hanem nézzen körbe a szobában, de vigyen kispárnát, mert a padlón nagyon fájdalmas az állnak koppannia.