A B1 blog képes rovataA mókusok nem túl okosak, de pont ezért sokat köszönhetünk nekik

2018. január 07. - kkerenyi

Az erdők terjeszkedése és a mókusok memóriazavara között titkos összefüggések vanak

23618818962_60d4bc961d_b.jpg

A hosszú téli estéken gyakran eszünkbe jut, milyen jó azoknak az állatoknak, amelyek téli álmot alszanak. Na nem azoknak, amik teljesen hibernálják magukat, hanem azoknak, amelyek csak kényelmesen szundikálnak, néha felébrednek enni valamit, aztán durmolnak tovább. Mint a mókus fenn a fán. 

20442072185_55b39a158d_b.jpg

A mókusokat mindenki szereti, és ez nem is csoda. Lehet lelkesedni a tömött plüssbundájukért, a vicces fülpamacsaikért, vagy azért, ahogy szaladgálnak a fák törzsén. De ha magunkba nézünk, be kell vallanunk, hogy nem az eszükért szeretjük őket. Pedig még a jövőre is gondolnak, legalábbis pár hónapra előre igyekeznek tervezni.

Ahogy hűvösödni kezd az idő, egy valamirevaló mókus földalatti raktárakat készít, amit telepakol mindenféle földi jóval: főleg fák és bokrok terméseivel. Nem is egy éléskamrája van: tucatszámra ássa a gödröket és dugdossa el bennük a legfinomabb csemegéket. A biztonság kedvéért azért a saját kalóriabevitelét is növeli, hogy legyenek belső tartalékai is. 

9cebb89f318a99a577b858ac3c5e72e7.jpg

Aztán, mint aki jól végezte dolgát, november környékén kibélel magának egy kényelmes kis odút, és aludni tér. Így később, amikor egy-egy melegfront felébreszti téli álmából, nem kell élelem után kutatnia, hiszen előre gondoskodott magáról. 

dh4o7ihg.jpg

Elvileg.

A gyakorlatban ugyanis a mókusok memóriája nem kifejezetten erős hosszú távon. Ne szépítsük: nagyon feledékenyek szegények. Amikor felriadnak, hogy harapnivaló után nézzenek, az esetek legnagyobb részében már fogalmuk sincsen, mit hova rejtettek el. Szerencsére a nagy számok törvénye alapján a sok éléskamrából legalább néhányat mindig megtalálnak, így mégsem maradnak éhen. Sokszor a szomszéd fán lakó mókustárs is pont ugyanolyan feledékeny, és az ő raktárait is fel lehet fedezni. De azért, lássuk be, ez nem túl gazdaságos módszer. A történet nyertese nem is a mókus, hanem a növény, amelynek a terméseit a szorgalmas kis pamacsfülű elássa. A felfedezetlen raktárakban felejtett magok ugyanis tavasszal kihajtanak, és kis bokrok, illetve facsemeték sarjadnak belőlük. A mókusok ráadásul nem pont ott ássák el a terméseket, ahol találták őket, hanem mindig arrébb, így a segítségükkel az erdő lassan terjeszkedhet is. 

74b8c777c2c25a63f88ca7a1f9a4c0ff--winter-is-coming-the-winter.jpg

A mókusok a kis találati arány ellenére is szorgosan gyűjtögetnek, a tölgyerdők és bozótosok pedig egyre szebbek és sűrűbbek, így mindenki jól jár. A gyűjtögetés és raktározás ösztöne annyira erős, hogy a fogságban született állatoknál is megvan, pedig nekik sosem kellett aggódniuk, hogy egyszercsak nem lesz mit enni. Így, ha valaki otthon mókusfélék tartására adja a fejét, és időnként szabadon engedi a lakásban kedvencét, számíthat rá, hogy a legváratlanabb helyeken fog eldugott élelmet találni takarításkor: a könyvek közötti résekben a polcon, a szobanövények cserepében, fiókokban, kabátzsebben. 

giphy.gif

 

(képek forrása: flickr, imgur, giphy)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1foto.blog.hu/api/trackback/id/tr5713554313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skywatcher 2018.01.08. 10:22:47

Ez hüjeség! A mókusok nem feledékenyek, hanem erdőt ültetnek!! :)

Szalay Miklós 2018.01.08. 11:51:31

Itt egy összefoglaló az állati elmékről, arról, hogy milyen fontosabb jellemzőkben különböznek az embertől, valamint az ember hatalmáról az állatok felett, hogy hogyan volna jó velük bánni:

egyvilag.hu/temakep/039.shtml

biggianni 2018.01.08. 15:56:23

Kedves kis cikk, de az hogy a mókusok nem okosak hát ez igen nagy tévedés! Kiterjedt tanulmányok kutatások bizonyítják hogy nagyon intelligens kis állatkák! Nemhogy elfelejtik, hanem inkább megjegyzik hogy hova ásták el a kaját, sőt még a környezetet, és a fákat is felismerik és megjegyzik, ahova bespájzoltak! Még arra is van eszük hogy kamu ásást végeznek ha észrevesznek egy másik mókust és így csapják be ha a haver rájárna arra amit nem neki dugott el! Szóval a mókus nagyon is okos, nézz utána!

videki gyerek 2018.01.08. 16:22:27

"Amikor felriadnak, hogy harapnivaló után nézzenek, az esetek legnagyobb részében már fogalmuk sincsen, mit hova rejtettek el. "

Hat ha hirtelen felebresztenek, peldaul egy telefonnal, par percig en sem emlekszem semmire, maximum az epp aktualis alom foszlanyaira.

Occam beretvája 2018.01.08. 22:17:32

Nem okos nem okos. Ferenc testvér sem emlékszik merre csatangol a szakdogája mégis minelnök lehetett. Igaz rá is baxtunk rendesen.:-))