A B1 blog képes rovataTemetés Tatárszentgyörgyön - megemlékezések a rasszista gyilkosságsorozatról

2019. február 22. - jdesi

Tíz év telt el a tatárszentgyörgyi tragédia óta. Roma civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok és aktivisták szerveznek országszerte megemlékezéseket, hogy közösen állítsunk méltó emléket Csorba Robikának és a romák elleni gyilkosság sorozat összes áldozatának.

img_4105_9263936858_o.jpg

Tovább

Gülüszemekkel minden sokkal viccesebb

fb_image_5aec262c9c05e_700.jpg

A gülüszem még egy olyan banális dolgot is viccessé tehet, mint a macskakő. Bulgáriában Vanyu Krastev azzal tölti szabadidejét, hogy ezekkel a bolondos matricákkal teszi vidámabbá a város utcáit. Nekünk a kiabáló kapaszkodók tetszenek a legjobban. Neked melyik a kedvenced?

Tovább

A Halál nyaralás közben is élvezi az életet

grim-reaper-beach-instagram-photos-swimreaper-1-59f6e964b1ecf_700.jpgAz alábbi vicces képeken úgy tűnik, hogy a Halál is ugyanúgy élvezi a nyarat, ahogy mi: napozik és lazul a vízparton. A jó öreg kaszás valójában azonban sohasem vesz ki szabadnapot, a fotók pedig egy nagyon komoly dologra hívják fel a figyelmet.

Tovább

Hiánypótló értelmiségi kisnyugdíjas kártyapakli az esős napokra

2.png

Zseniális 46 lapból álló kártyapaklit osztott meg az Értelmiségi kisnyugdíjas Facebook-oldal. A lapok között szerepel Erzsébet-utalvány, Lila hajú néni, Békemenet és természetesen Orbán Viktor kártya is.

Tovább

Akkora, mint két kockacukor, de sokkal édesebb

Láttál már törpeegeret? Ha még nem, akkor ezt azonnal pótolnod kell!111-insolite-42.jpg

Nádasok, szántóföldek picike lakója ez a különleges kisemlős. A méretén túl, ami már önmagában hihetetlen, van még néhány elképesztően édes tulajdonsága. Az is pillanatok alatt törpeegér-rajongóvá válik, aki egyébként nem szereti a rágcsálókat. Hogy lehetne nem szeretni egy olyan egeret, amelyik nem lyukban, hanem növények szárára épített gömbölyű fészekben lakik, és amelyik a farkával kapaszkodva, fejjel lefelé lengedezve képes elfogyasztani az ebédjét, ráadásul kis fehér zoknijai is vannak? 

1_caters_mouse_in_an_apple_02-768x556.jpg

A törpeegér nem válogatós, bármit megeszik, de a méretei azért meghatározzák a táplálkozási szokásait. Lehet, hogy ha tehetné, boldogan enne például dinnyét, de az nagyjából olyan teljesítmény lenne, mint nekünk átrágni magunkat a népmesék kásahegyén. Így az egérkék leginkább apró magvakat, bogyós gyümölcsöket és pici rovarokat fogyasztanak.

harvestmice4-1-768x512.jpg

Emiatt nehéz eldönteni, hogy hasznosak-e vagy kártékonyak. Amikor épp a kártevők lárváit majszolják, akkor hálásak vagyunk érte, amikor a termést dézsmálják, akkor kevésbé. De az az igazság, hogy nehéz valakire sokáig haragudni, aki így néz ki.

23904370687_b122bd7bab_b.jpg

A törpeegér fészke gondos mancsok munkájának eredménye. A talajtól számítva fél-egy méter magasságban helyezkedik el, levelekből és növényi szárakból készül, és belül puha anyaggal, például nádbugával van kibélelve. Ugyanúgy, ahogy a fészekrakó madarak, a törpeegerek is hozott anyagból dolgoznak, így előfordul, hogy a fészek a növényi anyagok mellett egy-két ízlésesen elrendezett szívószálat vagy nejlonzacskó-darabot is tartalmaz. Ez persze nem az egerek hibája, nekünk kell szégyellni magunkat miatta. 

harvest-mouse-nest-devon-eco-lodge-wheatland-farm.jpg

Mivel Magyarországon védett, fogságban nem tartható, bár időnként fel-felbukkan hobbiállat-kereskedőknél. Akinek már volt otthon törpeegere, annak kivétel nélkül a megfelelő lakóhely kialakítása okozta a legnagyobb fejtörést, mert a pici rágcsáló minden résen ki- és befér, és nincs az a magasság, ahová fel ne tudna mászni. Azaz ha megszökik, nagyjából megtalálhatatlan a lakásban. És holtbiztos, hogy megszökik, mert ahhoz szokott hozzá, hogy nagyobb (mármint saját magához képest) területeket barangol be élelem után kutatva. Így azoknak a túlhajszolt menedzsereknek, akiknek az orvos kisállat tartását ajánlotta a napi stressz ellensúlyozására, inkább aranyhalakat javasolnánk. 

cute-harvest-mice-in-tulips-miles-herbert-4-5ad0977cdbf5f_700.jpg

A természetben sem életbiztosítás törpeegérnek lenni. Sajnos minden olyan ragadozó, amelyik egeret eszik, az törpeegeret is. Az egérkék száma mégsem a természetes ellenségeik miatt fogyatkozott meg az utóbbi időben. A törpeegér nagy pechje a mezőgazdaság gépesítése. A munkagépek pillanatok alatt tarolják le természetes élőhelyeiket, így a létszámuk fokozatosan csökken. Szapora állatok, de a technika fejlődésével nem tudnak lépést tartani. Néhány helyen ezért mesterséges fészkek kihelyezésével igyekeznek biztosítani az egérkék nyugalmát. Nem kell bonyolult építményekre gondolni: egy pálcára tűzött teniszlabdában egy egész család kényelmesen eléldegél. 

pet-subjects_1833760b.jpg

(Képek forrása: flickr, reddit, boredpanda)

9 jövőkép, amin először mosolygunk, de aztán elszomorít

A tudomány és a technológia fejlődésével lassan teljesen átalakul társadalmunk. A Futurism Cartoons hétről-hétre olyan vicces karikatúrákat tesz közzé, amik az emberiség egy-egy lehetséges jövőképét ábrázolják. A rajzokon azonban csak elsőre mosolygunk: ijesztő belegondolni, milyen közel állunk ahhoz, hogy ezek az életképek a jelenünkké váljanak. 

futurism-cartoons-luke-kingma-lou-patrick-mackay-4-5b065b4cc8d87_700.jpg

"Ez őrület, az én felmenőim is porszívók voltak!"

Tovább

15 jel, hogy a város legolcsóbb hotelét választottad

31631884_1823485174356930_596166165336686592_n.jpg

Amikor nyaralást szervezünk, igyekszünk a lehető legjobban kijönni anyagilag. Nem biztos azonban, hogy megéri a legolcsóbb szálláshelyet választani. Ha csak hotel prospektusát nézegetjük, és nem kattintunk át a Tripadvisor fotóira, akkor nagy valószínűséggel, olyan kellemetlen, már-már tragikomikus meglepetésekben lesz részünk, mint az alábbi 15 vendégnek.

Tovább

15 divattervező, aki hatalmas öngólt rúgott

31947313_1823505371021577_4017227987354124288_n.jpg

Cicis blézer, péniszes ruha, véres nadrág: az alábbi képeket nézve, csak fogjuk a fejünket, és egyszerűen nem értjük, hogy is gondolhatták komolyan ezeket a mintákat és szabásokat a ruhák tervezői. Amikor a csajok felpróbálták ezeket a ruhákat, tényleg nem tűnt fel nekik semmi? Nézd meg te is az alábbi vicces fazonokat. Neked melyik a kedvenced?

Tovább
süti beállítások módosítása